Cum se face single malt-ul

Orz

Cum se face single malt-ul

Cum se face single malt-ul sau how it’s made single-malt

De cateva sute de ani orzul si apa au fost ingredientele de baza in producerea de single malt. Este de notorietate faptul ca dealurile Scotiei sunt caracterizate de vaste campuri de grane, in special in timpul recoltarii. 

Scotia are o apa unica datorita solului care nu contine calcar, apa nu este dura. Apa provenita din ploaie curge peste dealuri si prin pajisti de turba, preluand astfel o aroma unica si tipica fiecarei distilerii. 

Fantani mici si bine protejate furnizeaza apa pentru single malt-uri. Raurile mari sunt de asemenea necesare pentru apa folosita la racirea alambicurilor in timpul distilarii.

single malt cum se face lagavulin

Productia single malt-ului

Productia de whisky este relativ simpla. Se lasa orzul la germinat pana cand amidonul din boabe devine zahar de malt. Maltul rezultat este apoi uscat si macinat la o granulatie grosiera. Zaharul este extras adaugand apa fierbinte, iar lichidul rezultat este lasat apoi la fermentat, producand un fel de bere, fara adaos de hamei. Aceasta bere este apoi distilata de doua ori in alambicuri de cupru. Lichidul rezultat este maturat in butoaie de stejar pentru cel putin trei ani. Single malt-urile mai pricopsite (aici citez o persoana draga mie) sunt adesea maturate cateva decenii.

alambic lagavulin

Pasii pentru a produce single malt

Citeste mai multe despre pasii de productie aici:

  • Scotch – Maltarea orzului de la recoltare la….
  • Scotch – Fermentatia
  • Scotch – Distilarea in alamicuri
  • Scotch – Umplerea butoaielor
  • Scotch – Maturarea in butoaie
  • Scotch – Imbutelierea la sticla

Cum se savureaza Whisky-ul

Dupa ce vei citi aceste pagini vei trage conculzia ca whisky-ul single malt este o stiinta in sine. Cu toate acestea, poti savura un whisky foarte usor. Doar lasa-ti gustul sa te ghideze. Bea-l asa cum il ai in sticla, sau dilueaza-l cu putina apa, nu folosi niciodata gheata, apa carbogazoasa sau sifon. Acestea din urma ar acoperi gustul unic al bauturii nationale scotiene.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


[]